Monday 11 September 2023

De ce am ales homeschool- unschool

Din 2021 am ales unschooling ca mod de educare a copiilor mei. Cei 2 baieti au astfel si libertati dar si mai multe obligatii. Anul scolar este de fapt anul in sine. Invatam oricand si oriunde. Am decis ca August sa fie fara manuale. Avem un orar, un program prestabilit care uneste curicula britanica si cea romaneasca si aduce subiectele de interes ale copiilor. O ora are de la 30-1.45 h de studiu (in zilele fara vlaga si total dezinteres se inlocuieste subiectul sau chiar orele de studiu cu alte activitati tot pentru educatie).

Studiind deja 20 de ani personalitatile copiilor, aprofundarea pedagogiilor alternative si schimbarile vizibile din creierul micutilor, unschooling pare sa fie exact ce le trebuie lor acum. Astfel inlocuim suveranitatea si impusul ne explicat cu simpla si frumoasa dorinta de a descoperi totul, pecetluita de regulile normale de existenta si urmarirea dezvoltarii prin inteles si sens si rabdare (cat se poate).

Online learning incrucisat cu pix, creion si hartie face cea mai buna treaba atat timp cat urmam inteligentele multiple ale micutilor si felul de a invata. Dezinstalam astfel ideea ca educatia sau invatatura se face doar la scoala, doar purtand o uniforma, doar aliindu-ne la niste idei si concepte reduse (unele) sau mult prea detaliate (altele care probabil nici nu trebuie in viata oricarui pamantean). Traficul este doar pentru cand exploram muntii, marea, alte orase. Nu ne limitam la o limba straina, Jo invata si fr iar Lulu invata si spaniola. Vorbim despre bully si cu siguranta este explicat si procesat in terapie. Plusul maxim este ONE ON ONE! Cand iti faci timp pentru copilul tau si esti 100% prezent, chiar daca exista si zile urate rau, grele, este altceva decat "nonexistenta", neglijarea care apare la scoala. Nu se vorbeste cu 31  de copii in fiecare ora, poate chiar zi. Daca sunt zile pline de predare multi profesori vorbesc cu "clasa" sau tabla... nu au cum sa treaca de la copil la copil. Khan Academy Kids si Youtube sunt reale ajutoare iar manualele sunt trecute in ritmul fiecarui copil. Primele zile de scoala nu putem spune ca exista, asa ca nici cadouri, emotii non necesare, cozi, cheltuieli, reducem considerabil stresul de a ajunge la timp sau drama temelor. Playdates, aniversari, workshops facute cu alti copii le asigura socializarea si adaptarea normala la societate, pe langa parcuri si plaje/ piscine samd. Unschooling in parametrii nostri include educatie financiara si descoperirea propriilor abilitati. Astfel, in prezent, baietii fac parfumuri din Doterra oils si doneaza lucrusoare si carti in moduri inedite. Ne prezentam la certificari sau concursuri care le trezesc interesul si vara daca e posibil facem parte din scoli de vara din Ploiesti sau Bucuresti.
Diversificarea ampla de socializare (alte nationalitati, rase) stimuleaza comunicarea si largeste mult felul de acceptare a existentei aici. Respectarea a cat mai multor drepturi ale lor este probabil un pas mare facut spre umplerea "gropii" dintre generatii si mai ales de avansare/ evolutie in felul in care ne privim. Unschooling nu este pentru parintii care nu au curaj nebun, care nu isi cred si nu isi iubesc "corect" copiii. Noi cei mari impunem destule si spunem de cele mai multe ori nu... ce vrem noi nu e mereu ce au ei nevoie... si de pe la 10-11 ani ei pot spune clar ce e ok si ce nu. Copiii mei au camerele lor si spatiu pentru a petrece impreuna. Nu toate zilele suntem dispusi sa socializam si asta ar trebui respectat! Nu exista absente sau drastice pedepse, nu exista condusul doar intr-un singur sens de mers (adica al profesorului), nu exista invatatul pentru nota, de frica sau pentru vreo recompensa. Singura competitie este cu ei insisi iar creativitatea e libera sa zboare si sa isi faca loc in vietile noastre cum ne este mai oportun. EU SUNT AICI PENTRU EI, nu ei aici pentru ca asa am veut sau avut eu nevoie! E timpul sa desfiintam niste idei si "concepte".

No comments:

Post a Comment