Thursday 4 January 2018

An nou, inceputuri noi



Si pentru ca ni s-au marit mascotele, cei doi baieti atat de placuti si urmariti de voi toti, am ales sa schimbam si activitatile, cursurile si domeniile de manifestare. Cartile au luat un mare si important loc in viata noastra, in special cele despre planete, roboti, UFO, modalitati de transport, politisti si pompieri. Ne-am regasit si in povesti tot alaturi de cartile Usborne si multe altele gasite pe la Carturesti unde sunt si jocuri la fel ca la Ma Bebe (Ploiesti). Jocurile sunt variate si bineinteles un loc de cinste, de frunte il ocupa Lego! Duplo, classic, nu conteaza, Lego sa fie. Varsta de 4, 5 anisori la noi inca exploreaza multe in zona instrumentelor muzicale si a genurilor de muzica mereu existente in casa (muzica clasica, swing, jazz, blues, rock, pop) si inca nu sta prea mult timp dorinta de a scrie si a colora insa este un mare progres datorita activitatilor auxiliare (dopuri cu litere pe sabloane cu cvinte din 3 litere, foite de decupat si lipit pe patratelele cu litere lipsa, cantecele unde silabisim si in acelasi timp coloram litera sau grupul de sunete). Puzzles au trecut pe loc secund iar magnetic tiles, blocks sunt cumva auxiliare.

La aceasta varsta amandoi vorbesc foarte corect in romana (si in engleza pentru ca vorbim mult, la alegerea lor) chiar si in propozitii, mai sunt cuvinte pe care nu le asociaza (singular- plural, derivarea unor cuvinte) insa timpul si exercitiul va indrepta si asta. Baietii nostri au timp de aproape 9 ore de joaca zilnic. Trec din catarat si dansat la un instrument (cel mai adesea pianul), apoi la stat pe jos si construit, alcatuit un orasel sau niste cladiri unde cu ajutorul omuletilor, animalutelor Lego sau plus mic sau ceva asemanator isi intra in jocuri de rol. Au doar o ora cand si cand de "trace and color" repetam si discutam despre emotii, reguli, date personale samd... in cea mai mare parte simtim sa le lasam joaca si deciziile cotidiene la indemana. Ei aleg cartile pe care sa le citim si dezbatem, ei aleg desenul animat povestioara. Datorita influentei mele destul de puternice din sfera stilului britanic si australian de dezvoltare si a usoarelor cunostinte Montesoriene copiii mei se dezvolta foarte mult singuri (prin simple si frumoase intrebari despre ce vor sa cunoasca). Am considerat ca a fi auto- didact este mult mai important decat a cunoaste ceva "cap- coada" insa netrebuincios.

Cursurile dezvoltate in mediu privat in 2016- 2018 au luat o turnura fericita. Astfel, atelierele de dezvoltare personala le facem in limba engleza, cursurile de limba engleza au mereu cantecel si story time, si chiar daca sunt efectuate cu copii mai mari (cateodata mari de tot) pastram maniera playful, senzoriala si plusam pe comunicare. Va multumim inca o data celor care ne recomanda si au incredere in noi, multumim celor care raman si anul acesta in colaborare.

No comments:

Post a Comment